Rädda Östersjön
Östersjön är idag ett av världens mest förorenade hav med en död havsbotten av en yta större än Danmark. Övergödning, överfiske, sjöfart och utsläpp av miljöföroreningar har gjort Östersjön till ett hav i kris.
Östersjön är idag ett av världens mest förorenade hav med en död havsbotten av en yta större än Danmark. Övergödning, överfiske, sjöfart och utsläpp av miljöföroreningar har gjort Östersjön till ett hav i kris.
Varje sommar drabbas Östersjön av kraftiga algblomningar. Överfiske och övergödning är de främsta orsakerna till algblomningarna och de största hoten mot ett friskt och levande Östersjön. Ökande sjöfart, undervattensbuller och utsläpp av miljögifter är andra stora hot. Hjälp oss i vårt arbete med att skydda Östersjöns unika växt och djurliv!
I e-nyhetsbrevet Östersjörapporten får du löpande uppdateringar om WWFs arbete för svensk natur och projekt du bidrar till genom din månadsgåva.
Som Östersjöfadder får du naturtidningen WWF Magasin, både i brevlådan och digitalt, fyra gånger per år med spännande läsning om vårt arbete illustrerad med vackra bildreportage.
Genom din månadsgåva kan vi fortsätta arbetet för att minska övergödningen, återskapa viktiga livsmiljöer och fler skyddande områden. Så att du kan fortsätta njuta av vårt älskade innanhav även i framtiden.
Idag uppskattar man att cirka 70% av fiskbestånden i Östersjön är överfiskade. Särskilt drabbade är de arter som förökar sig långsamt och har långsam tillväxt. Fångstkvoterna bestäms av medlemsstaternas fiskeministrar genom EU med råd från det Internationella Havsforskningsrådet (ICES).
De 90 miljoner människor som bor inom avrinningsområdet påverkar Östersjön bland annat genom jordbruk, reningsverk, enskilda avlopp, industri och trafik som ger ifrån sig framförallt kväve, fosfor och gifter som slutligen hamnar i havet.
Buller från fartygen stör fisk, marina däggdjur och andra arter. Båttrafiken påverkar stränder och mjuka bottnar eroderar bort av svall och sugrörelser i trånga farleder och invasiva arter sprids via barlastvatten och båtbottnar.
WWF arbetar för att skydda områden i Östersjön genom att bland annat se till att det skapas naturreservat, att förstörda livsmiljöer restaureras dels genom insatser, dels genom direkt skydd.
WWF driver projektet “Återskapa Östersjöns livskraft” med stöd från Svenska Postkodlotteriet och fokuserar på Höga Kusten, Stockholms skärgård och Kristianstads Vattenrike. Genom att restaurera livsmiljöer, öka kunskapen om undervattenslivet och skydda fler områden, strävar vi efter att stärka Östersjöns ekosystem. Våtmarker och havsängar bidrar till minskad övergödning, ökad biologisk mångfald och skydd för många djur.
WWF arbetar för att minska övergödningen och för att stoppa övergödningens negativa effekter, genom att påverka politikerna i EU att skärpa jordbrukslagarna, skapa och främja våtmarker i Sverige samt att uppmuntra jordbrukarna att bedriva ett mer miljövänligt jordbruk.
WWF är närvarande i Östersjöländerna och bidrar med sina kunskaper, sin påverkan på politiker, sitt nytänkande och sitt bevarandearbete, till att skapa ett långsiktigt hållbart innanhav med stabila fiskpopulationer och minskad övergödning. Något som är viktigt för havets ekosystem är att fisken är en del av ekosystemförvaltningen och att fiskekvoterna är rimliga.
Som Östersjöfadder bidrar du bland annat till att:
Annelie Pompe,
Fridykare och äventyrare
Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. Max 15 % används till administration och insamling som är en förutsättning för att pengarna ska nå ut till projekt på ett effektivt och säkert sätt. Vill du läsa mer om hur pengarna används kan du göra det här. Tack för ditt stöd för en levande planet!
Så här används dina pengar:
Naturvård
Insamling & administration
Som fadder får du en möjlighet att under lång tid följa WWFs arbete för att skydda djur och natur. Ditt stöd används direkt till att bland annat stoppa tjuvjakt, påverka beslutsfattare och sprida information. Regelbundenheten i din gåva som fadder har stor betydelse. Den bidrar till att vi får bättre framförhållning och kan sätta in våra hjälpinsatser med större kraft.
Din insats som månadsgivare betyder mycket för alla våra fantastiska arter och vår viktiga natur, både i Sverige och globalt. Vill du göra ändringar i ditt månadsgivande är du alltid varmt välkommen att kontakta vår Givarservice.
Kontaktuppgifter till Givarservice:
Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se
Nej, vi har ingen bindningstid, och ingen uppsägningstid för våra fadderskap med autogiro. Du kan när som helst avsluta ditt månadsgivande genom att kontakta vår Givarservice eller din bank. Tänk på att det kan ta upp till 5 bank dagar innan autogirot avslutas hos BGC.
Du kan även ändra ditt månadsbelopp här eller kontakta vår Givarservice:
Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se
Vad roligt att du funderar på att ge ett fadderskap som present! Det brukar vara en uppskattad present. Och ditt bidrag varje månad är värdefullt, för att vi ska kunna arbeta långsiktigt, för biologisk mångfald och hållbarhet. Här hittar du mer information för att ge bort ett fadderskap.
Om du väljer att bli månadsgivare/Östersjöfadder via Klarna godkänner du att Klarna drar pengar varje månad, via ditt bankkonto. Du godkänner månadsgivandet i Klarnas betaltjänst.
Klarna kommer inte att skicka påminnelsefakturor eller krav om du inte har pengar på kontot. Vill du avsluta ditt månadsgivande via Klarna så kontaktar du oss på Världsnaturfonden WWF på givarservice@wwf.se
Om du föredrar att göra din anmälan och aktivera ditt autogiro via en postal medgivandeblankett så är du varmt välkommen att kontakta vår Givarservice. För att vi ska kunna posta ut den postala blanketten till dig så behöver du ange ditt namn samt postadress.
Varmt tack för att du vill stödja WWFs arbete för en levande planet!
Givarservice kontaktuppgifter:
Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se
Övergödningen är en av de största utmaningarna för Östersjön. Algblomning, syrebrist och bottendöd är några av de problem som övergödningen bidrar till. Många växt-och djurarter kan inte anpassa sig till de snabba förändringarna och drabbas hårt eller går under. Ett fåtal anpassningsbara arter tar då över och får extra skjuts av de näringsämnen som tillförs. Resultatet är att den biologiska produktionen skenar. Ett exempel på detta är den onaturligt kraftiga algblomningen.
Vi behöver rädda Östersjön från utfiskning, stora algblomningar, och bottendöd.
Algblomning är en fullt naturlig process, och havets ekosystem är beroende av att det finns algblomning. Däremot kan blomningarna få en giftig och förorenande effekt i områden som påverkats av övergödningen. Då ökar mängden växtplankton snabbt och kraftigt i ett och samma område. Du kan se det på sommaren som en gröngul soppa eller en blågrön trådig massa nära vattenytan.
När sedan algerna dör sjunker de ner till bottnen och bryts ner. Denna process förbrukar i sin tur syre, och när syret förbrukats drivs nedbrytningen vidare av bakterier som producerar giftigt svavelväte. Det tar död på havets botten och djupvattnet, och allt liv som behöver syret för att överleva måste flytta eller gå under. Sammanlagt är ett område cirka 1,5 gånger så stort som hela Danmark helt eller delvis drabbat.
Vi besvarar dina frågor om fadderskap, medlemskap och gåvor
Ring oss på 08-624 74 14
Öppet vardagar 08.00-18.00
givarservice@wwf.se
Senast ändrad 25/11/24